Skip to main content
blankAvesco Finland
Quick Access

Catit tuuraa koiria. Cat minikaivurit Nellim Huskylla.

Kaksi Cat minikaivukonetta ja sata huskya vuorotöissä Nellim Huskylla Lapissa.

Alkupäräinen artikkeli:  Hankintavinkit 3/2021

Teksti: Jarmo Syvänen

 

SATA REKIKOIRAA, HUSKYA. Tuhansia, lähinnä ulkomaalaisia turisteja talvikaudessa. Näistä elementeistä on Inarissa Nellimin kylässä asuvan Matti Salmen elämä ja toimeentulo muodostunut jo toistakymmentä vuotta.

"Lähtösinhän minä olen etelästä, mutta pari vuosikymmentä on jo mennyt koirien kanssa Lapissa. Ensiksi tulin Länsi-Lappiin kausitöihin, mutta sille tielle jäin. Vuonna 2009 tulin tänne Nellimiin Venäjän rajan tuntumaan ensin töihin ja vuodesta 2014 on vaimon, Janen kanssa pyöritetty omaa Nellim Husky Oy yritystä", kertoo Matti Salmi. Sata Huskya vaatii luonnollisesti paljon työtä ja huolenpitoa. – Kyllä tässä puuhaa piisaa. Päivittäinhän nämä syövät ja juovat, tarvitsevat liikuntaa ja tarha pidettävä puhtaana. Normaalina talvena meillä vierailee useampi tuhat matkailijaa kokemassa koiravaljakon kyytiä Lapin erämaassa, esittelee Matti. Kulunut vuosi on ollut koronan vuoksi myös Nellim Huskylla poikkeuksellinen. Ulkomaiset turistit eivät ole päässeet tulemaan, joten koirat ovat juosseet vain pitääkseen kuntoaan yllä ja tarhan muut päivittäiset rutiinit ruokailuineen pyörivät normaalisti. Siinä saa kyllä taskua kaivella, kun sata suuta ruokkii päivittäin ja henkilökunnallekin pitäisi palkkaa maksaa. Jospa taas vuoden päästä päästäisiin turisteja palvelemaan.

Ennen Lappiin muuttoaan Matti Salmi oli ollut töissä murskatyömailla ja maansiirtohommissa. Sieltä jäi kipinä ja taito koneisiin. Nellimissä Matti on tehnyt lumitöitä traktoreilla ja nyt nelisen vuotta kaapelitöitä minikaivukoneella. Kesäaikaiset kaivuhommat pienemmällä kaivukoneella soveltuvat hyvin lisäksi tähän talviseen koiravaljakkotyöhön. Heti alusta lähtien töitä löytyi kaapelin kaivusta Inarin kunnan alueelta. Nyt tulevana kesänä laajennamme jo myös naapurikuntiin Sodankylään ja Utsjoelle. Nyt kalustossa on kaksi Cat-kaivukonetta: viiden tonnin lyhytperäinen Cat 305E2 CR sekä uusinta NextGen-mallisarjaa edustava kymmenen tonnin Cat 310. Näille koneille on löytynyt töitä mukavasti myös rakennuspohjien tekemisestä ja siirtely onnistuu hyvin omalla traktorilla ja lavetilla. Kesäaikaan näissä kaivutöissä on 2–4 työntekijää. Täältä Nellimistä – 40 kilometriä Ivalosta itärajalle – kun toimimme ja työmaatkin ovat vähän syrjemmässä, niin kalustonhan pitää olla toimintavarmaa ja vikatilanteiden varalle apua pitää löytyä nopsaankin. Nämä teemat ovat olleet päällimmäisenä, kun konekalustoa olemme hankkineet. Molemmissa koneissa on Easy Service -huoltosopimukset, jotka kattavat molempien koneiden määräaikaishuollot sekä SOS-öljynäytteet sekä niiden analysoinnit. Avescolta huolto- ja korjausapua löytyy Sodankylästä eli naapuripitäjästä ja Cat koneena on lunastanut myös paikkansa varmatoimisena hankintana. Myös kuljettajat ovat olleet tyytyväisiä konevalintoihin, pohtii Matti Salmi. Uutena palveluna Nellim Huskylle tuli viime kesänä myös alitustyöt kaapeleille. Tätä työtä meiltä on kyselty nyt aika paljon, kun paikallista toimijaa ei ole oikein ollut.

Kesästä näyttää tulevan Nellim Huskylle varsin työntäyteinen, mutta vielä ehkä jollekin lisäkeikalle vielä väliä löytyisi. Kesän jälkeen, kun kaivutyöt on saatu tehtyä ja lumi tulee maahan, alkaa jälleen koirien aktiivisempi harjoittaminen talven rekiajeluihin. Myös isäntä Matin treenikausi alkaa koiravaljakkokisoihin. Se on todellista kestävyysurheilua, kun kisassa ajetaan 600 jopa 1200 kilometriä. Kyllä Catin ohjaamossa pääsee helpomalla, kuin valjakon perässä lumisessa kairassa. Käykäähän kokemassa Nellim Huskyn valjakkoajelut. Se on mahtava kokemus.

 

EASYSERVICE HUOLTOSOPIMUS AVESCOLTA

CAT RAKENNUSKONEIDEN myynnistä, huollosta ja vuokrauksesta Suomessa vastaava Avesco Oy on tuonut asiakkailleen tarjolle uuden EasyService -huoltosopimuksen uusille ja käytetyille Cat-koneille.

EasyService-sopimuksella määräaikaishuollot toteutetaan huoltokohtaisesti kiinteään hintaan. Ei ikäviä eikä muitakaan yllätyksiä, palvelu sisältää huollot toteutettuna huolto-ohjelman mukaisesti Cat-alkuperäisosilla ja Cat-öljyillä, huoltotyön sekä SOS-öljyanalyysit. EasyService-sopimuksen ansiosta asiakas voi keskittyä liiketoimintaansa ja luottaa siihen, että Avesco huoltaa Cat-koneet asiantuntevasti käyttäjän puolesta. Avescon huoltopisteet ja huoltoautot palvelevat maanlaajuisesti. Huolto voidaan tehdä asiakkaan haluamassa paikassa. Mikäli huolto tehdään Avescon huoltopisteen sijasta asiakkaan luona tai työmaalla, veloitetaan matkakulut toteutuneiden kustannusten mukaisesti. Koneen huoltolasku veloitetaan asiakkaalta työn valmistuttua. Avesco huolehtii kaikissa tapauksissa käytettyjen varaosien ja öljyjen kierrätyksestä. EasyServicen kiinteän hinnoittelun ansiosta asiakas pystyy suunnittelemaan koneen huoltokustannukset tarkasti koko käyttöiän ajan. Avescon paikallinen huoltotiimi pitää huolta koneesta ja ottaa asiakkaaseen yhteyttä kun seuraava huolto on ajankohtainen. Huoltoajat ja toteutuspaikka räätälöidään huoltokohtaisesti yhdessä käyttäjän kanssa. Ajantasaisesti tehtyjen huoltojen ja SOS-öljyseurannan ansiosta riski yllättäville keskeytyksille vähenee merkittävästi, samalla asiakas turvaa myös koneen jälleenmyyntiarvoa.