Skip to main content

Avesco Oy:n uusi toimipiste rakennettiin ympäristöä ajatellen

The original article and text was published at Sipti. 

 

Avesco Oy, which represents the Caterpillar machine brand in Finland, began preparing for the new premises in the spring of 2020. The new site had to be large enough to serve machine sales as well as service and repair operations. The building also has a central warehouse for spare parts, which serves the entire Finnish operations. 

Sopiva, yli kolmen hehtaarin laajuinen tontti löytyi Keravalta. Rakennusluvan myöntämisen jälkeen ilmeni, että oli vielä laadittava perusteellinen ympäristöselvitys, jonka Avesco tilasi Sipti Environment Oy:ltä. ”Kun varastoitavien koneiden määrä ylittää 50 kappaletta, kyseessä on konevarikko. Tämä edellyttää ympäristöselvityksen tekemistä. Alueella on varastoituna uusia myytäviä koneita, vaihtokoneita sekä vuokrattavaa kalustoa. Lisäksi korjaamolla on 15-20 konetta huolto- ja korjaustoimenpiteissä. Vuokrakalustossamme on maanrakennuskoneiden lisäksi suuria generaattoreita esimerkiksi konsertteihin ja muihin yleisötapahtumiin – kaikkialle, missä sähkön kysyntää ei voi tyydyttää normaalilla verkkosähköllä”, kertoo Avescon hankinta- ja logistiikkapäällikkö Antti Pitkänen.

Pitkäsen mukaan laajan ympäristöselvityksen laadinta ei ollut projektin ohjelmassa alusta lähtien. Kun sitten kävi selväksi, että sellainen tarvitaan, oli oleellista saada mukaan osaava konsulttiyritys sitä laatimaan. Valinta osui Sipti Environment Oy:hyn, joka saikin ympäristöselvitksen ja sen mukaiset suunnitelmat valmiiksi nopealla aikataululla. Ympäristöselvityksessä huomioitiin myös toiminnan aiheuttama kasvava liikenne ja melu. Suurin ympäristörasitus aiheutui kuitenkin pintavesistä, koska läheinen Nissinjoki on yhteydessä luonnonvaraiseen taimenkantaan. Työnjaon mukaisesti geotekninen asiantuntemus hankittiin projektiin Sipti Infralta. Sellaista tarvittiin muun muassa siksi, että tontin maaperä on pääosin heikosti kantavaa. Tämän seurauksena noin kolme neljännestä rakennuksen pinta-alasta on vahvistettua paalulaattaa. 

Antti Pitkänen kertoo olevansa hyvin tyytyväinen rakennusprojektin etenemiseen. Hanke valmistuu ajoissa huolimatta siitä, että kysymyksessä on täysin korona-aikana toteutettu hanke. ”Koronan vaikutukset tulivat luonnollisesti kaikille yllätyksenä, muun muassa materiaalien toimitusvaikeudet, joista kuitenkin selvittiin. Rakennus edistyy ja viimeisten pintojen tekeminen on käynnistynyt. Varasto- ja korjaamolaiteasennukset valmistuvat tammikuun puolivälissä ja kalustaminen sekä muut viimeistelyt tehdään helmikuun alussa. Pääurakoitsija luovuttaa meille päärakennuksen käyttöönottotarkastettuna 31.1.2022."